PREDAVAČ

dr.sc. Željka Čorak

Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, Hrvatska

PREDAVANJA

dr.sc. Željka Čorak

BIOGRAFIJA

Željka Čorak rođena je u Zagrebu 1943. Znanstvena je savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti.

Doktorirala je s temom "Drago Ibler i hrvatska arhitektura između dva rata" (hrvatska arhitektura od historicizma do informela). Bavila se usporedo dvjema strukama, poviješću umjetnosti i književnošću. Uređivala je i sudjelovala u uređivanju brojnih časopisa. Deset godina bila je glavna i odgovorna urednica časopisa "Život umjetnosti". Bila je član brojnih društvenih tijela. Sudbina baštine i umijeće nasljeđivanja njezin su osnovni komplementarni interes uz područje moderne arhitekture i urbanizma.

Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društva hrvatskih pisaca, hrvatskog PEN-a., Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Za Ministarstvo kulture sudjelovala je u radu organizacije Vijeća Europe Banlieues d'Europe. Sudjelovala je u osnivanju Hrvatske sekcije ECOVAST-a. Bila je hrvatska predstavnica u ASCE.

Autorica je devet knjiga, a objavila je i trinaest knjiga književnih i znanstvenih prijevoda.

Za knjigu "Kaleidoskop" dobila je nagradu "Mladost", za knjigu "Krhotine" nagrade "Vladimir Nazor" i "Goran", za monografiju "Zagrebačka katedrala" (s Anom Deanović) nagradu "Božidar Adžija" (danas Državna nagrada za znanost), za izložbu "Sveti trag" (sa suradnicima) Nagradu grada Zagreba, za akciju "SOS za baštinu" Nagradu grada Zagreba (sa suradnicima), za knjigu prijevoda "Soneti" Folgorea da San Gimignano Nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Član je suradnik HAZU.